Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!
Samenwerken in een mentaal gezondheidsnetwerk. Hoe doe je dat eigenlijk?
Linda Honig, themacoördinator psychische kwetsbaarheid nam de deelnemers mee in de ontwikkelingen van het mentaal gezondheidsnetwerk.
Het mentaal gezondheidsnetwerk bestaat uit afspraken tussen sociaal domein, huisartsenzorg en ggz, waarbij we afspreken hoe we in Eemland elkaar kunnen vinden en kunnen samenwerken. We maken die afspraken omdat inwoners met mentale problemen nu nog moeizaam zelf de weg kunnen vinden naar bijvoorbeeld het Herstelnetwerk om zelf aan de slag te gaan met herstel. In de samenwerkingsafspraken sluiten we zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven en structuren. De deelnemers aan de sessie hadden veel vragen over hoe de verschillende partijen betrokken worden bij het opstellen van plannen. Die vraag is nog moeilijk te beantwoorden. We weten namelijk nog niet precies hoe we dat moeten aanpakken. In het mentaal gezondheidsnetwerk zullen straks zo’n 50 partijen betrokken zijn in de uitvoering en die kun je niet allemaal op dezelfde manier betrekken of meenemen in het vormgeven van de plannen. We kijken nu wat er in welke fase nodig is en welke mensen daar het best bij kunnen aansluiten.
Actief werken aan samenwerken
Dat samenwerken nog best een uitdaging kan zijn, kwam goed naar voren in de spelopdrachten die de deelnemers kregen. Een groep kreeg de opdracht gezamenlijk een bouwwerk te maken van 140 duploblokjes en tegelijkertijd een persoonlijke opdracht goed uit te voeren. De tweede groep moest met elkaar 6 woorden vormen en daarbij hun eigen woord zichtbaar krijgen.
Een gezamenlijk doel helpt bij verschillende belangen
De deelnemers hebben ervaren dat het heel lastig is en blijft om samen te werken als er verschillende belangen zijn. Een gezamenlijk doel helpt wel in het richting geven aan een samenwerking. Iedereen was wel bereid om samen te werken en om anderen te helpen met hun persoonlijke opdracht. We kunnen dus onze eigen belangen (gedeeltelijk) opzijzetten. Aan de andere kant ontstaat er in samenwerking makkelijk chaos als de opdracht niet helder is, verschillend geïnterpreteerd wordt, onduidelijk is wie welke rol heeft of iemand fanatiek voor zijn eigen belang gaat. De deelnemers namen zich voor om in de praktijk (meer) naar elkaar te luisteren, de opdracht te verhelderen en te kijken of iedereen de opdracht op dezelfde manier interpreteert. En door je eigen kaders te delen, laat je zien wat voor jou belangrijk is in het bereiken van het gezamenlijke doel. Daarbij hebben we gemerkt dat het uitvoeren van opdrachten in een kleinere groep gemakkelijker gaat.
Meer over het thema psychische kwetsbaarheid lees je op de projectpagina. .