Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Digitaal spreekuur geldzorgen

Geldzorgen zijn een bron van stress en dat kan je herstel enorm in de weg staan. Daarom is in het Herstelnetwerk een nieuwe activiteit opgenomen: het digitaal spreekuur geldzorgen. Petra Feenstra, sociaal juridisch dienstverlener bij Indebuurt033, weet uit eigen ervaring dat ook een duwtje in de rug bij financiën kan helpen je eigen herstelproces in beweging te krijgen.

Petra, waarom ben je met het digitaal spreekuur geldzorgen gestart?
Financieel herstel is een belangrijke pijler voor herstel, omdat zorgen rondom geld heel veel stress kunnen opleveren en behandeling in de weg kunnen staan. Soms is het gewoon fijn als er iemand is bij wie je terecht kan en die jou kan helpen om de weg te vinden. Of dat nou gaat over specifieke regelingen, een brief lezen of als je een financiële check wilt dat maakt niet uit. Ik kan meedenken over je financiële situatie. Ook als je eenmalig iets nodig hebt om verder te kunnen, bijvoorbeeld geld voor boodschappen of als je kind wil sporten en je daar geen geld voor hebt.

Inwoners die mentale problemen hebben, weten vaak niet dat zij ook op financieel gebied ondersteuning kunnen krijgen. En dat dit dus een eerste stap kan zijn naar herstel. Mijn spreekuur kun je vinden in de van het Herstelnetwerk.

Kun je een voorbeeld geven van iemand die jij geholpen hebt?
Zeker, laatst kwam er iemand bij mij die een maatje zocht om te helpen met opruimen in huis. Tijdens ons gesprek kwamen ook de financiën aan bod en we brachten die in kaart. Deze persoon had veel stress over de financiële situatie, maar doordat we alles op orde brachten ontstond er ook ruimte. Aan het einde van het gesprek bleek dat zelf opruimen ook wel moest kunnen. Door de financiën op orde te brengen was er letterlijk lucht en ruimte ontstaan om andere dingen aan te pakken. Dat vind ik zo mooi om te zien!

In de GGZ gebeurt het regelmatig dat iemand lang op een wachtlijst heeft gestaan en dat dan blijkt bij de intake dat er vooral financiële problemen zijn en iemand hulp nodig heeft om dat op te lossen. Het is dan zo jammer dat iemand zo lang op de wachtlijst heeft gestaan, want ik heb geen wachttijd en de ondersteuning die ik geef is voor iedereen toegankelijk. Je hebt er niks voor nodig en het is gratis. De gemeente betaalt dit.

Kennen professionals uit de zorg eigenlijk jouw aanbod?
Nou, ik denk eigenlijk dat lang niet iedereen dat kent of weet dat mensen met geldzorgen bij mij of Indebuurt033 terecht kunnen. Ik was laatst in een teamvergadering bij MoleMann om uit te leggen wat ik doe. Toen kreeg ik bijvoorbeeld de vraag: kan iemand ook bij jou terecht als die van zijn bewindvoering af wil? Ja, dat kan dus. Iemand anders vroeg of ik ook kon meedenken bij mensen die geen geld hebben om te sporten. Ook daarbij kan ik helpen.

Dus als behandelaren in de GGZ of huisartsen mij een keer willen uitnodigen om meer te horen over het aanbod in het spreekuur geldzorgen, dan kom ik graag langs. Dan kan ik vertellen wat ik precies doe en hoe je kunt doorverwijzen.

Is er nog iets dat je wil meegeven?
Voor mijn eigen herstel heeft het heel erg geholpen dat ik een keramiekcursus kon volgen waardoor ik meer onder de mensen kwam zonder dat het ging over psychische klachten. Daar had ik zelf alleen niet de financiële mogelijkheden voor. Ik was zelf dus erg geholpen met een regeling en daar help ik andere mensen ook graag mee.

Hoe kan iemand contact met jou opnemen?
Heb je een vraag die met financiën te maken heeft, reageer dan via de activiteitenkalender van het Herstelnetwerk of ga naar een van de Informatiewinkels/-punten in de stad, dan kunnen wij jou verder helpen. Woon je in een andere gemeente dan Amersfoort, dan kan het Herstelnetwerk je helpen aan de juiste ingang in jouw gemeente. Mail je vraag dan aan Herstelnetwerk@amersfoort.nl. Wil je dat ik een keer langskom om in je team meer te vertellen over dit aanbod, stuur dan een mail naar petra.feenstra@indebuurt033.nl.

 

 

Published On: 2 juli 2024Categories: nieuwsViews: 505