Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

De rol van Marc als ervaringsdeskundige

Dit is het verhaal van Marc. Marc werkt als ervaringsdeskundige in het WelKOMhuis. Het WelKOMhuis is het herstelinitiatief in gemeente Nijkerk en is 5 dagen in de week geopend (op vrijdag een halve dag), zodat je altijd binnen kunt lopen als je daar behoefte aan hebt. Het WelKOMhuis organiseert naast de inloopmogelijkheid activiteiten en hersteltrainingen. Op maandag en donderdag zijn er ervaringsdeskundigen aanwezig, waaronder Marc, die een deel van de trainingen, activiteiten en gesprekken met cliënten op zich nemen. Het WelKOMhuis en het Herstelnetwerk zijn sinds een half jaar met elkaar verbonden en zoeken samen mogelijkheden om die verbinding uit te breiden en te bestendigen.

Mijn naam is Marc Bolder. Ik zeg altijd, je hebt Marc 1.0 en Marc 2.0. Marc 1.0 werkte als controller in een groot IT-bedrijf. En Marc 2.0 werkt dus als ervaringsdeskundige in het WelKOMhuis, iets wat Marc 1.0 nooit gedacht had.

Ik heb op mijn 40e een diagnose in het autismespectrum gekregen. Ik voelde altijd al wel dat er iets aan de hand was, maar dat negeerde ik. Totdat het heel slecht ging. Toen kwam ik in beeld bij de GGZ. Ik heb behandeling gehad, dagbesteding en woonbegeleiding. Uiteindelijk heb ik de opleiding tot ervaringsdeskundige gevolgd en ben ik een jaar later in het WelKOMhuis gaan werken. Als ervaringsdeskundige zet ik mijn eigen ervaring in. Dit geeft cliënten erkenning, steun en hoop. Cliënten ervaren in gesprek met mij dat ik ongeveer hetzelfde heb meegemaakt als zij. Toen ik voor het eerst met een ervaringsdeskundige sprak had ik dat ook heel erg, met daarbij de gedachte: ik hoef het niet alleen te doen. Ik geniet van mijn werk als ik iemand zie groeien, als ik iemand verder kan helpen (al is het maar 1 millimeter) en als ik iemand kan steunen.

In mijn werk voer ik één-op-één gesprekken, maar geef ik ook hersteltrainingen zoals de WRAP-training. Kort uitgelegd werk je in een WRAP-training aan het opstellen van een gereedschapskist waar je gebruik van kan maken om je goed te blijven voelen. Dus, wat kan ik elke dag doen om mij goed te blijven voelen, maar ook wat heb ik soms nodig of in specifieke situaties. Met de interventies die je daarvoor beschrijft vul je al het ware je gereedschapskist om ervoor te zorgen dat je op elk moment iets kan benutten om terug te komen bij dat goede gevoel. Maar je kunt natuurlijk altijd in een crisis raken, dus is het ook goed om na te denken wat je dan nodig hebt of wat je juist niet wil. En dat kan heel praktisch zijn, bijvoorbeeld wie laat de hond dan uit? Daar denk je allemaal over na in een WRAP-training.

In het WelKOMhuis hebben we een mooi breed aanbod van trainingen en activiteiten. Het is de bedoeling om in de loop van het jaar een Herstelmarkt te organiseren om inwoners, huisartsen en professionals uit het welzijnswerk te informeren over ons aanbod en dat van het Herstelnetwerk. Want met het Herstelnetwerk zijn we aan het onderzoeken hoe we ons aan elkaar kunnen verbinden en elkaar kunnen versterken. Dat is een mooie beweging in de regio. Het zou echt supermooi zijn als we er in heel de regio Eemland voor kunnen zorgen dat herstelactiviteiten bekend, herkenbaar, bereikbaar en beschikbaar zijn voor iedereen die dat nodig heeft!

Published On: 27 februari 2024Categories: nieuwsViews: 664