Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

De Groene GGZ

Natuur, opladen, bijkomen, meedoen en ontmoeten. Met deze thema’s nam verpleegkundig specialist Ruud van Nus het initiatief om de Groene GGZ in Eemland op te zetten. De Groene GGZ is ontstaan vanuit IVN Natuureducatie en Nature for Health en wordt ingezet bij GGz Centraal en de weekendtref zuid. Het Herstelnetwerk brengt deze activiteit graag onder de aandacht omdat meedoen kan bijdragen aan herstel.

De Groene GGZ is een serie wandelingen in combinatie met natuureducatie. De Groene GGZ verbindt natuur met gezondheid. Het aanbod bestaat uit excursies in de weekenden, bijvoorbeeld op het terrein van Zon & Schild. Alle inwoners van regio Eemland kunnen aansluiten bij de wandelingen van de groene ggz. Dus ook familie, mantelzorgers en professionals. Net als bij andere activiteiten van het Herstelnetwerk kun je tijdens de wandelingen in contact komen met anderen, anderen en jezelf ondersteunen bij je hulpvraag en zo kennis maken met de natuur, bewegen, meedoen en mogelijk ook een stapje zetten op weg naar acceptatie en (ter voorbereiding) op herstel.

De Groene GGZ wil de natuur benutten als gezondheid bevorderende factor. Het groen kan een therapeutisch en helende omgeving zijn. De komende tijd onderzoekt de werkgroep hoe zij behandelaren kunnen betrekken bij het project. Om te kijken hoe je ‘buiten zijn’ meer kunt betrekken in je dagelijks werk. Een mooi voorbeeld is een psychologe die vastliep in de spreekkamer met de behandeling van een cliënt en er toen voor koos om samen te wandelen in het bos. Daar bleek de behandeling weer een ingang te krijgen.

We zijn nadrukkelijk geen bomenknuffelaars, maar willen laten zien dat het groen voor ontspanning kan zorgen. Dat kan met themawandelingen waarbij de beleving en het plezier voorop staat. Wandel je een keer mee? Dat kan!

  • Iedere laatste zondag van de maand om 14 uur op het terrein van Zon & Schild. Het startpunt is bij het Raakpunt, Utrechtseweg 266, 3818 EW Amersfoort. De eerst volgende mogelijkheid is 30 juni 2024
  • De Groene GGZ – weekend tref is op zondag 21 juli 2024, onder begeleiding van gids Leendert. Zie de activiteitenkalender van het Herstelnetwerk.
    –> je fietst zelf naar de hockeyvelden van MHC Leusden, Schammersteeg 2
    –> wandeling vanaf de hockeyvelden naar ‘de Schammer’ duurt tot 16 uur

 

Meer informatie kun je vinden op: de Groene GGZ, Nature for Health en IVN natuur eductie, maar je kunt natuurlijk ook terecht bij Irma of Richard via herstelnetwerk@amersfoort.nl.

Published On: 1 juli 2024Categories: nieuwsViews: 64