Deel Dit Verhaal, Kies Je Platform!

Aan de slag met reablement als houding voor hulpverleners – Van Zorg naar Gewoon Leven

Jenna Kleingeld, programma manager van de coalitie van Zorg naar Gewoon Leven, legde uit wat reablement eigenlijk is. Het is een houding waarbij je als zorgorganisatie, welzijnsorganisatie of gemeente zelf- en samenredzaamheid in de samenleving stimuleert. De kern is dat je van een proactief aanbod volgens protocollen naar een reactief aanbod gaat, passend bij wat mensen zelf willen en nodig hebben. De principes zijn daarom 1) niet overnemen wat mensen zelf kunnen, 2) mensen helpen herwinnen wat ze niet meer kunnen en 3) samen zorgen voor een oplossing voor wat overblijft. Samen met Ronald Simons, directeur Reable Nederland, deelde ze hoe je als organisatie en als regio reablement kan implementeren.

Aan de slag met de groene kaart
Zeventig vertegenwoordigers van zorg- en welzijnsorganisaties gingen in gesprek met inwoners of vertegenwoordigers van inwonerinitiatieven. Met behulp van dé groene kaart voor goede hulpverlening van Reable Nederland was de opdracht: verdiep je in wie deze persoon is, waar deze persoon woont, in welke wijk, wat daar speelt. En hoe kun je deze persoon een stap verder helpen?

De conclusie van de deelnemers was dat het leidend maken van initiatieven van inwoners en gemeenschappen veel kansen biedt om de grote uitdagingen in zorg en welzijn aan te gaan. Met elkaar gaan we ondervinden hoe wat dat in Eemland kunnen doen. Reablement biedt hiervoor een kansrijk perspectief.

Meer over het thema kwetsbare ouderen in Samen Sterker lees je op de projectpagina. .

Meer weten over de coalitie van Zorg naar Gewoon Leven? Ga naar vanzorgnaargewoonleven.nl.

Published On: 18 april 2024Categories: nieuwsViews: 112